Search This Blog

Sunday, December 20, 2009

Penapis Udara (Air Filter) Automotif


Penapis udara (air filter) yang dipasangkan pada intake manifold adalah bertujuan :
a.Membersihkan udara sebelum masuk ke dalam enjin melalui Intake Manifold.
b.Mengurangkan kelajuan udara yang masuk dengan itu akan menjimatkan
penggunaan bahan api.
c. Menolak percikan voltan tinggi semasa terjadinya “back fire”.
d. Mengambil hawa panas dari “exhaust manifold” untuk tujuan pengeluwapan bahan api
sebelum masuk ke dalam silinder, maka pembakaran akan mudah dilakukan.

Thursday, December 17, 2009

Proton rancang keluar sedan baru tahun depan

Oleh Ahmad Farizal Hajat
Model ganti Waja tampil salinan Mitsubishi Lancer 2.0 GT

PROTON Holdings Bhd yang mengukuhkan semula kehadirannya dalam industri automotif tempatan menerusi model pelbagai guna (MPV) Exora, bakal mengeluarkan satu lagi model sedan baru menjelang Julai atau Ogos tahun depan, dengan harga pengenalan sekitar RM80,000 seunit.
Model yang akan menggantikan Waja dan dikatakan mampu meningkatkan lagi penguasaan pasaran Proton dalam industri automotif tempatan dan antarabangsa itu, akan menampilkan salinan versi Mitsubishi Lancer 2.0 GT yang dipertingkatkan.
Menurut sumber terdekat, kemasukan kembali 'ciri Mitsubishi' dalam Proton itu hasil kerjasama pembangunan kejuruteraan terbaru antara Proton dan Mitsubishi Motors Corporation (MMC), yang juga bekas pemegang sahamnya.
"Model yang akan digunakan Proton bagi menggantikan Waja ini akan menampilkan beberapa perubahan kosmetik dalaman dan luaran berbanding model Lancer 2.0 GT sedia ada di pasaran.
"Antaranya, ia akan menggunakan enjin dengan kapasiti yang lebih kecil sedikit, iaitu 1.8 liter, komponen dalaman menggunakan produk keluaran vendor tempatan yang terpilih serta beberapa ciri lain yang dapat menjadikan model itu mampu menawarkan harga lebih berdaya saing.

"Justeru, model baru itu bukan saja dilihat berada di landasan terbaik untuk memberikan saingan terhadap kenderaan sedan keluaran syarikat automotif asing lain, bahkan ia turut mampu membantu memulihkan kembali imej Proton sebelum ini," katanya pada Berita Harian di Kuala Lumpur.
Sumber itu menjelaskan,pengeluaran model baru dengan kuasa enjin 1.8 liter itu dilihat pemangkin terbaik untuk syarikat automotif nasional itu dalam memenuhi perubahan keperluan dan selera pembeli, khususnya generasi muda.
Katanya, Proton yang mendapat sokongan padu daripada MMC, dijangka tidak menghadapi sebarang masalah dalam memenuhi permintaan, memandangkan model gantian Waja itu akan dipasang di kilangnya sama ada di Shah Alam, Selangor atau di Tanjung Malim, Perak.

"Melihat kepada perjanjian antara Proton dan MMC, ia tidak menjadi masalah bagi Proton untuk memasang, menjual dan memberikan khidmat selepas jualan bagi Mitsubishi Lancer 2.0 GT versi Malaysia itu.

"Ini disebabkan MMC sudah memberikan 'lesen' kepada Proton untuk menggunakan bantuan teknikalnya, termasuk memasang dan memasarkan Lancer 2.0 GT yang akan menggunakan jenama Proton itu," katanya sambil menambah 'pelesenan' itu turut merangkumi bantuan dalam mengeluarkan komponen Lancer 2.0 GT tempatan serta sokongan dan perkhidmatan selepas jualan.
Ketika ini, model sedia ada Mitsubishi Lancer 2.0 GT yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun, dijual pada harga RM120,598.10 tanpa insurans di negara ini. Model itu diedarkan oleh Mitsubishi Motors Malaysia Sdn Bhd. MMC adalah rakan teknikal dan pemegang saham Proton ketika ia ditubuhkan pada 1983 sehinggalah pengeluar kereta nasional itu mengeluarkan kereta pertamanya pada 1985. Bagaimanapun, kemelut kewangan kumpulan daripada Jepun itu menyebabkan ia melupuskan kepentingannya dalam Proton pada awal 2004.

Saturday, December 12, 2009

Mini Cooper Part Shop

Kedai yang terletak di Sulaman Sentral, Jalan Sulaman-Sepanggar ini menjual pelbagai alat ganti dan aksessori kereta mini untuk kemudahan para pemilik mini dan ahli Kelab Mini Kinabalu. Terdapat juga alat komunikasi (Radio Car) dijual di sini dengan harga berpatutan. Sebarang pertanyaan bolelah berhubung terus ke talian 019-8812600 atau 013-8935535 dan bole juga melalui e-mail lwn6869@yahoo.com
Tuesday, December 8, 2009

Fungsi Brek Booster (Servo)

Kereta pada hari ini banyak menggunakan brek booster (Servo) sebagai bantuan kepada Sistem Brek Hidraulik yang mana ia sebagai pembantu di dalam mempertingkatkan daya membrek hasil dari tekanan pedal brek yang sedikit.

Pemandu tidak perlu untuk menekan pedal brek dengan sekuatnya untuk menghasilkan tekanan yang tinggi semasa memperlahankan atau memberhentikan kereta.

Terdapat 3 jenis sistem brek booster (Servo) yang biasa digunakan iaitu jenis vacum, tekanan angin dan hidraulik. Untuk kereta pula ia menggunakan jenis vacum yang diperolehi dari intake manifold yang disambungkan pada brek booster.

Monday, December 7, 2009

Operasi Sistem Brek Automotif

Add Image

Kebanyakan kenderaan ringan menggunakan sistem brek jenis hidraulik pada masa kini. Kuasa hidraulik yang bertindak menolak semua sistem brek bagi memberhentikan kenderaan dengan segera dan selamat serta mengawal kenderaan semasa dipandu perlahan atau pun laju.


Kuasa membrek kenderaan berlaku apabila pedal brek ditekan dengan daya dipindahkan melalui push rod ke piston master cylinder. Semas primary cup menutupi inlet port, ruang master cylinder tertutup daripada resevoir. Pergerakkan piston ini meninggikan tekanan yang mana cecair brek dipaksa keluar melalui fluid outlet terus ke setiap piston dalam brake caliper bagi roda depan dan piston dalam wheel cylinder pada roda belakang. Tekanan hidraulik akan memaksa piston bergerak menolak brake pad (depan) ke disc brake dan brake shoe (belakang) ke drum brake bagi setiap roda untuk memperlahankan atau memberhentikan kenderaan.


Apabila brek dibebaskan,return spring dalam mekanisma brek drum menarik brake shoes daripada drum dan piston untuk brake disc melepaskan tekanan. Piston master cylinder akan balik ke kedudukan bebas lebih cepat daripada cecair brek mengisi ruang selinder. Ini mengujudkan vakum,bagi memampas kejadian vakum cecair mengalir dari resoirvor melalui compensating port ke dalam piston port dan di sekitar primary cup.


Saturday, December 5, 2009

Break Fuild Perlu Ditukar

Sistem brek boleh dibahagikan kepada 4 jenis iaitu jenis Mekanikal, Hidraulik, Angin (Pneumatic) dan Gabungan Mekanikal serta hidraulik. Tetapi untuk kenderaan ringan seperti kereta menggunakan sistem brek jenis hidraulik dan gred minyak adalah DOT 3 atau DOT 4. Pemilik kenderaan boleh merujuk di atas penutup reservoir break sama ada kereta yang digunakan mengunakan minyak DOT 3 atau DOT 4 dan kedua-duanya.

Bilakah break fluid perlu ditukar atau servis atau pakai sampai bila-bila ?

Untuk brek jenis hidraulik yang digunakan oleh setiap kenderaan perlu ditukar bagi setiap perjalanan 40,000KM. Apakah kesannya jika tidak ditukar ? Secara amnya minyak brek akan berubah sifat hidraulik dan berubah warna. Semasa kereta dipandu sama ada untuk perjalanan dekat atau jauh sistem brek sentiasa digunakan. Keadaan ini menyebabkan berlaku kepanasan ke atas minyak brek semasa ditekan dan apabila minyak brek semakin meningkat suhu kepanasan menyebabkan sifat hidraulik minyak brek berubah dan warnanya berubah daripada merah atau puith ke warna kegelapan.

Jika kereta terus digunakan tanpa menukarkan minyak brek kepada yang baru boleh menyebabkan berlaku kerosakan kepada sistem brek. Minyak brek yang telah gelap atau kotor boleh menyebabkan oil seal dalam sistem brek rosak dan berlaku calar di antara komponen piston serta silinder brek. Jika ini berlaku maka ia boleh mengakibatkan sistem brek mengalami kebocoran kecil hingga menjadi lebih besar.

Oleh itu pemilik kereta terpaksa mengeluarkan belanja yang lebih tinggi untuk menggantikan komponen yang telah rosak dan minyak brek baru. Tetapi jika minyak kereta ditukar untuk setiap perjalanan 40,000KM maka perbelanjaan akan lebih rendah dengan hanya minyak saja yang ditukar dan kemampunan brek akan lebih efisen.